Byt värmepanna eller borra efter bergvärme i Mullhyttan/Fjugesta

Bergvärmepump för dig i Mullhyttan/Fjugesta

Du stoppar in en kilowattimme och får tillbaka mellan fem och sex. De nya bergvärmepumparna är oslagbara vad gäller ekonomi och miljö.

De är dessutom i princip underhållsfria i upp till 25 år. Med återkommande service säkerställer vi att din pump levererar på bästa sätt. Om det ändå händer något genomför vi snabb service och när det är dags att byta din gamla pump planerar vi tillsammans med dig för ett byte till något som passar ditt nuvarande behov.

Byt gammal bergvärmepump i Mullhyttan/Fjugesta

Hova Rör har flera servicebilar i Mullhyttan/Fjugesta.

Företaget som funnits sedan 1946 och ligger mellan Kristinehamn och Mariestad är väl etablerade och en av mellansveriges största installatörer av bergvärmepumpar. Vi jobbar framförallt med svensktillverkade Thermia men efter önskemål installerar vi och servar alla märken av värmepumpar. På Hova Rör är vi sju SKVP-certifierade installatörer vilket är en trygghet för dig som kund. När vi installerar en värmepump hos dig i Mullhyttan/Fjugesta vet du att allt blir professionellt och säkert utfört!

Två hantverkare som byter och sedan installerar en bergvärmepump.

Hur fungerar bergvärme?

Du stoppar in en kilowattimme och får tillbaka mellan fem och sex. Hur funkar det egentligen?

  1. Ett hål som är 100–200 meter djupt borras
  2. En slang med cirkulerande vätska sänks ned i hålet
  3. Bergvärme lagrad från solen värmer upp vätskan
  4. Den värmda vätskan pumpas upp till huset
  5. En bergvärmepump utvinner värmen med kompressorteknik
  6. Vätskan pumpas ner i berggrunden igen för att hämta värme
Illustration på ett hus som värms upp att bergvärme med hjälp av en bergvärmepump.

Ett batteri för solens energi

Berggrunden fungerar som ett enormt batteri för solens energi.

För att vi ska kunna ta tillvara på denna bergvärme behöver vi borra ett hål ner i berggrunden. I hålet sänks ett rör med cirkulerande vätska ned. Vätskan värms upp av den lagrade solvärmen i berggrunden och resultatet blir att bergvärme hämtas upp från borrhålet. Med hjälp av energisnål kompressorteknik utvinns värmen med maximal effektivitet av en bergvärmepump, som sedan distribuerar ut värmen i husets värme- och varmvattensystem.

Så nära grannen kan du borra

Efter att vätskan lämnat ifrån sig sin värme till värmepumpen, pumpas den återigen ner i borrhålet för att hämta ny bergvärme.

Solenergin som lagras i berggrunden är i det närmaste obegränsad. Ibland hör man påståenden om att värmen riskerar att ta slut om för många i ett visst grannskap borrar efter bergvärme, men det stämmer inte. Det enda man behöver tänka på är att två borrhål inte bör ligga alltför nära varandra, ett avstånd på minst 20 meter är att föredra.

Det är ett förenklat svar på hur bergvärme fungerar – en genial idé som mognat och förfinats i tekniken. Här kan du läsa mer om hur vi installerar Bergvärme i Mullhyttan/Fjugesta och andra närliggande kommuner.

Ditt behov styr

Även om bergvärmen är vår i särklass mest sålda produkt så finns det tillfällen när en annan typ av värmepump passar bättre.

Jordvärmen och sjövärmen fungerar som en bergvärmepump men istället för att gräva så läggs den så kallade kollektorn i jorden eller i vattnet. Många som har vattenburen värme och inte vill borra väljer idag en luft/vatten-pump. Sommarstugan samt det mindre huset med direktverkande el väljer såklart gärna luft/luft som ett komplement till befintlig uppvärmning. 

Jordvärme för dig i Mullhyttan/Fjugesta

Bor du i Mullhyttan/Fjugesta och önskar jordvärme så fungerar det på ett liknande sätt, men här cirkulerar vätskan istället i en lång kollektorslinga som ligger nedgrävd på cirka en meters djup under markytan. Hur lång slinga som behövs avgörs av husets storlek, läge och andra förutsättningar. Vätskan i slangen hämtar värme ur marken. 

Sjövärme för dig i Mullhyttan/Fjugesta

Detsamma gäller sjövärme där vi lägger ner en så kallad kollektorslang på sjöbotten. Kollektorslangen hålls på plats med hjälp av tyngder. Hur lång slinga som behövs avgörs av husets storlek, läge och andra förutsättningar. Vätskan i slangen hämtar värme ur sjövattnet.

Luft/vatten-värmepump för dig i Mullhyttan/Fjugesta

Hämtar energi från utomhusluften och omvandlar det till bostadens uppvärmning och varmvattenberedning.

Illustration om hur Luft/vatten-värmepump fungerar.

Luft/luft-värmepump för dig i Mullhyttan/Fjugesta

Hämtar energi från utomhusluften och omvandlar det till varmluft i bostaden genom en inomhusdel. Passar hus med direktverkande el och mindre sommarstugor. 

Illustration som visar ett hus där en luft/luft-värmepump är installerad.

Frånluftsvärmepump för dig i Mullhyttan/Fjugesta

Återanvänder energin från den varma inomhusluften innan den lämnar huset genom ventilationssystemet. 

Illustration på ett hus som värms upp av en frånluftsvärmepump.

Service på bergvärmepump i Mullhyttan/Fjugesta

En regelbunden service av en värmespecialist maximerar livslängden på ditt värmesystem.

Dessutom minimerar du risken för en förhöjd elräkning på grund av fel som är svåra att upptäcka själv. Vi hjälper till med i princip alla värmesystem på marknaden.

Din värmepump är byggd för att hålla i flera decennier, men precis som all avancerad teknik behöver den underhållas. Med återkommande tillsyn ger du din värmepump de bästa tänkbara förutsättningar att jobba effektivt dag efter dag, år efter år.

Helhetsentreprenad för Bergvärme i Mullhyttan/Fjugesta

Hova Rör hjälper dig som bor i Mullhyttan/Fjugesta med helheten vad gäller en bergvärmeinstallation. Vi hjälper också dig med service på befintlig bergvärme i alla märken. Våra servicebilar finns ofta i och runt Mullhyttan/Fjugesta. När vi gör en installation använder vi underentreprenörer i vissa moment och i största möjligaste mån väljer vi lokala firmor så som till exempel elektriker.

Läs mer på Thermia om bergvärme.

Vårt servicepaket för värmepumpar

  • Ger din värmepump ännu längre livslängd
  • Säkerställer maximal verkningsgrad och besparing. Värmepumpen injusteras exakt efter husets värmebehov, då detta kan ändras över tid.
  • Minimerar risken för oväntade fel och driftstopp. Ger dig extra trygghet genom servicekontroller strax innan garanti- och försäkringstiden gått ut.
  • Uppdatering av mjukvara i Thermias Inverter M/L, Calibra samt Atlas serien

Vi servar och reparerar bergärme, luft/vatten samt luftvärmepump

  • Fullständig kontroll och uppmätning av din berg,- jord- eller luft/vatten-värmepump, pris, se här
  • Fullständig kontroll och uppmätning av din luftvärmepump, pris, se här

Utbyte av befintlig värmepump i Mullhyttan/Fjugesta

Är din värmepump äldre än 15 år kan det vara dags att byta.

Även om den fungerar kan den ha börjat tappa i effektivitet vilket märks på din elräkning. En del väntar tills befintlig pump går sönder, andra byter när den börjar bli trött. Låt oss göra en service så kan vi råda dig om det är dags.

Två hantverkare som byter och sedan installerar en bergvärmepump.

Offert på Bergvärmepump i Mullhyttan/Fjugesta

Vi finns här för att bolla dina tankar kring värmepumpar. Vilken typ passar just ditt hus bäst?

Vilken ekonomisk kalkyl för uppvärmning ger en värmepump i ditt hus? Du har en gammal och behöver byta, hur ska du få bäst ekonomi i den nya? Vi har erfarenhet sedan 40 år tillbaka när det kommer till värmepumpar och hjälper dig gärna. Snabbt svar om du frågar! Det är vår filosofi. Kontakta oss via telefon eller formuläret här på sidan. Vi återkopplar oftast samma dag eller nästkommande dag. En full offert har du inom några dagar. Vi har svårt att ge ett ungefärligt pris i förväg men det kostar inget att få en offert så har du något att ta ställning till. 

Familjeägt företag i tre generationer

Att vi på Hova Rör är långsiktiga i våra relationer råder inget tvivel om.

Sedan Nils och Martin Danielsson startade företaget 1946 har tekniker och produkter utvecklats, liksom vi som jobbar här. Men vi har alltid hållit samma höga kvalitet och fokus på våra kunders behov med kostnadseffektiva lösningar. Idag hjälper vi kunder långt utanför lilla Hova och har service- och installationsbilar som rullar dagligen i Värmland, Örebro och Västra Götalands län.